Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csülök Pékné módra

2012.10.06

 

 

Kedvenc ételeink egyike! Nem nehéz az elkészítése, csak roppant időigényes. Ami persze csak annyit feltételez, hogy otthon vagyunk, néha ránézünk, közben kifényesítjük a lakást, rendbe tesszük a kertet, kivasalunk és mire mindezzel készen vagyunk, kész is a pazar vacsora vagy ebéd.


Hozzávalók:

1 db csülök (kb1,5 kg) nálam kettő: kb 1,2 kg  / db
4-5 gerezd fokhagyma
2 db hagyma
2 db babérlevél
10- 15 db szemes bors


1,5 g burgonya
0,5 kg hagyma

A csülköket beirdaljuk, sóval bedörzsöljük. Ezúttal a kicsit másképp csináltam Alexa Christinál látott fokhagymás páccal, csak ajánlani tudom.
 
Egy agyagtálba tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, szemes borsot, felöntjük félig vízzel (sörrel) és hideg sütőbe tolva 140C fokon készre pároljuk.

 

 Óránként megforgatjuk a csülköket. Meglocsolgatjuk a levével, amikor eszünkbe jut.  
 
 Ha a csülök csontja már jól látszik, ez kb. 5 óra lassú sütést jelent, kivesszük a tálat a sütőből. A sütőt 200C fokra felmelegítjük.
 
 A helyére betoljuk a cikkekre vágott burgonyát és hagymát, amit előzőleg megforgatunk a rájuk szedett zsíros csülökszaftban. Félóránként megforgatjuk, hogy egyenletesen piruljon a krumpli. Amikor már minden burgonya szép piros, megsózzuk és kicsit borsozzuk.

 

 A csülköt kicsontozzuk, feldaraboljuk és bőrös felével felfelé a már majdnem kész burgonyaágyra helyezzük. Addig pirítjuk, amíg jó ropogós nem lesz. Ezt leginkább infrasütéssel vagy grillezéssel lehet elérni. Néha meglocsolgajtuk a csülökszafttal, de csak finoman, nehogy a krumpli elázzon.

 

 

Tipp:

Aki nem tud vagy nem akar ennyi időt szánni erre a cseppet sem diétás, de nagyon finom ételre, annak ajánlom a kuktába való előfőzést a sütőben sütés helyett.Csak a burgonyás részt kell sütőben végezni. Így akár vendégváró étel is lehet, hiszen az előfőzést már előző nap el lehet végezni, Így csak a sütés marad aznapra, ami nem olyan nagy kosszal jár, főleg, ha a burgonyát is megtisztítva egy tál  jó sós vízben betesszük a hűtőbe, másnapig vígan eláll.

JÓ ÉTVÁGYAT!